Audi TT ultra quattro koncept

Audi TT ultra quattro koncept

Novinku z dílny automobilky Audi přinesl již tradiční festival vozů GTI, konaný v rakouském Worthersee. Byl zde totiž představen konceptový vůz Audi TT ultra quattro.

Když loni na podzim nastupoval do funkce nový šéf technického oddělení Wolfgang Durheimer, nechal se slyšet, že chce představit TT s pohonem quattro o váze pouhých 1000 kg. Zpočátku to možná vypadalo jako žert, nicméně tým vývojářů z Audi se dal do práce.

Do dílny přivezli Audi TT S, vybavené motorem 2,0 FTSI. A neuvěřitelná honba za snížením hmotnosti mohla začít. Ve zkratce se dá říci, že pozornosti techniků neunikla snad žádná část automobilu. Na odlehčení karoserie byly použity díly z vyztužených vláken. Na první pohled tak zaujme karbonová střecha. Stejné úpravě však neunikly ani B- sloupky spolu se středovým tunelem. Takové obyčejné úpravy by ale určitě nestačily. A tak se v podlaze či závěsech kol nacházejí části z hořčíku, brzdové kotouče jsou karbon-keramické a třmeny z hliníku. Na výrobu výfuku byl dokonce použit titan. Zajímavě řešené jsou tlumiče. Původní ocelové pružiny byly totiž nahrazeny speciálními, v Audi vyvinutými, pružinami z vyztuženého sklolaminátu. A údajně by měly být o 40% lehčí, než ty původní.

Audi TT ultra quattro koncept

Nakonec došlo na výměnu sedaček. Volba padla na laminátové z typu R8 GT, pod řidičovu umístili inženýři pouhé 4 kg vážící akumulátor. Snad nejvíce zajímavou úpravou je absence zpětných zrcátek. Ta byla nahrazena kamerami, které záběry promítají rovnou na obrazovky uvnitř vozu.

Audi TT ultra quattro koncept

Nesmíme samozřejmě zapomínat na motor který se také dočkal úprav. Kromě jiného řešení klikové skříně a vyvažovací hřídele došlo i na odlehčování šroubů. Nakonec se inženýrům podařilo postavit motor o 25 kg lehčí a disponující výkonem 306 koní.

Audi TT ultra quattro tak nakonec váží 1 111 kg a dosahuje maximální rychlosti úctyhodných 286 km/h. Pro Audi byl snad tento koncept  něco víc, než jen příležitost k procvičení vývojářů. Možná se uskuteční i omezená výroba těchto skvostů předtím, než přijdou na trh nové modely, s jejichž uvedením se v roce 2014 počítá. V každém případě by to bylo hezké rozloučení se stávající generací vozů TT.

Audi TT ultra quattro koncept

4 komentáře

avatar

To je krasko

avatar

Moc pěkné autíčko

avatar

jj, taky bych si dal říct :-)

avatar

ani ryba ani rak… ani sportak ani bezny vuz. Snad budou damy mit dobre sponzory a par kousku TT se proda :-) 

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.