Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Technologie hybridního pohonu se stále zlepšuje a dostává se do více automobilů. Některé z těchto vozů jsou opravdu zajímavé. S čím se automobilky vytasí?

Acura RLX SH-AWD

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Odnož automobilky Honda připravila hybrid, který bude sdílet dost součástek s oblíbeným modelem NSX. Vůz bude laděn sportovněji – pohon všech čtyř kol, pohon předních kol s pomocí šestiválcového motoru a zadní kola poháněná dvěma elektromotory. To vše se postará o zhruba 370 koňských sil. Slibována je i solidní spotřeba. Přímým konkurentem tohoto modelu je Lexus GS450h.

Nissan Pathfinder Hybrid

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Poslední Nissanem nabízený hybridní vůz se příliš neuchytil a výroba brzy skončila. Automobilka ale nezahálela, studovala pozorně technologie hybridního pohonu a teď pro zákazníky připravuje SUV s přeplňovaným šestiválcem spojeným s elektromotorem o výkonu 15 kW. Výhodou je především spotřeba, která je v porovnání s klasickým Pathfinderem až téměř o čtvrtinu nižší! 

Audi A3 e-tron

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Ani v Ingolstadtu nezůstávají pozadu a oznámili model A3 e-tron. Audi má s elektromobily velké zkušenosti ze závodní série LeMans, kde se jim poslední dobou velmi daří a přenesou tyto zkušenosti do silničních vozů. Stejný výkon jako od závodního speciálu nikdo očekávat nemůže, přesto Audi slibuje výkon lehce nad 200 koní. Dosáhnout ho hodlá kombinací přeplňovaného benzinového motoru a elektromotoru s výkonem 75 kW. Z nuly na sto by se vůz měl dostat za necelých 8 sekund. A to už je celkem slušný výkon. Navíc si můžete kdykoliv vybrat, jestli chcete jet na benzín, elektřinu nebo oboje najednou.

Subaru XV Crosstrek Hybrid

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Do vod hybridního pohonu se pouští už i Subaru. Do nového Crosstreku totiž zabuduje elektrický motor v kombinaci s klasickým dvoulitrem typu boxer. Technologie této automobilky je ale mírně zastaralá, protože stále používá niklo-metalových baterií. Subaru pro jistotu znovu seřídilo podvozek a řízení, aby byla jízda co nejpohodlnější. Krom toho bude ve voze použito několik dalších šetřících technologií, včetně systému start/stop.

Mitsubishi Outlander PHEV

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Na japonském trhu už se tento vůz prodává, do světa se ale ještě nedostal. Nový Outlander spojuje 60 kW elektromotor a dvoulitrový čtyřválec. Čistě na elektřinu ujedete něco kolem šedesáti kilometrů. Elektromotor je možné nabít za dobu čtyř hodin.

Infiniti QX60 Hybrid

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Svým dílem přispává i automobilka Infinity. Její nový model QX60 bude nabízen po boku staršího modelu M35h, se kterým sdílí stejnou baterii a elektromotor. Mělo by jít o velmi tichý, spolehlivý a šetřivý hybridní crossover.

Porsche Panamera S E-Hybrid

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Ani Porsche nechce zůstat pozadu a příští rok přijde na trh se svým vylepšeným hybridním vozem. Oproti letošní Panameře bude mít větší baterii a téměř jednou tak výkonný elektromotor s úžasným číslem 95 koní. Ten je doplněn třílitrovým twin-turbo šestiválcem, který na stovku zrychlí za 5,2 sekundy. Vůz také nabízí extra výkon pro předjíždění na dálnici. Cena by měla začínat v přepočtu na necelých 2 milionech Kč bez DPH.

Infiniti Q50 Hybrid

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Luxusní sedan od Infiniti je kombinací šestiválce o objemu 3,5 litru a 50 kW elektromotoru. Celkově mohou vyvinout výkon až 354 koní, což zavře ústa všem lidem vysmívajícím se pomalým hybridním vozům. Sportovnímu ladění neodpovídá jen automatická sedmistupňová převodovka. K dispozici je pohon na zadní nebo všechna čtyři kola. Cenovka začíná na 874 000 Kč bez DPH. 

Lexus IS Hybrid

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Luxusní hybridní sedany už nabízí Infiniti a BMW, Lexus se jim však ze všech sil snaží vyrovnat. Nyní přišel s novým modelem IS s výkonem 220 koní a pohonem zadních kol. Zajímavá je možnost volby tří různých režimů jízdy pro šetření paliva, normální jízdu a sportovní mód. 

Nejlepší nakonec – co supersporty? 

Automobilky lákají na nové hybridní vozy

Ani prémiové vozy pro ty nejnáročnější a hlavně nejmovitější zákazníky nezůstávají stranou. Své koncepty ukázalo i Ferrari, McLaren a Porsche. 

Žhavá novinka automobilky z italského Maranella, vyvíjená za asistence dvojnásobného mistra světa F1 Fernanda Alonsa a nástupce dosavadní vlajkové lodi Ferrari Enzo, dostala název LaFerrari. Dvanáctiválec v kombinaci s elektromotorem nabízí 800 koní a zrychlení z nuly na sto za méně než tři vteřiny. Elektromotor funguje na principu systému KERS známého z F1. Těchto vozů bude vyroben jen omezený počet – přesně 499. Zájemci si budou muset připravit v přepočtu 26 milionů korun.

Jeden z hlavních soupeřů Ferrari na závodní trati i běžných silnicích je McLaren. Jeho nový model P1 nabízí osmiválec s dvojitým turbem a 903 koní. Zrychlení je jen o chlup horší než u LaFerrari a cena je srovnatelná. 

Chybět nesmí ani Porsche s modelem 918 Spyder, který má na každé nápravě jeden elektromotor. Předpokládá se výkon okolo 795 koní díky klasickému osmiválci. Ze všech tří uvedených supersportů bude mít nejnižší cenu.

1 komentář

avatar

Je to krasna myslenka vyrabet hybridy, ale ve vysledku jenom jeden z marketingovych tahu, jak vice prodavat. Ve vysledku je vyroba a recyklace baterii horsi z hlediska ekologie a ekonomika provozu se nijak nelisi od bezneho modelu, vse je jenom o stylu jizdy, jestli jezdite normalne s hybridem, mate vysokou spotrebu, jestli jezdite opatrne s beznym motorem, mate jeste lepsi vysledky predevsim s dieselovym motorem. Situaci nejspise zmeni az alternativni paliva...

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.